افسردگی پدر با توجه به مسئولیت و اهمیت جایگاه اش میتواند کل خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. با اینکه بر اساس تحقیقات شدت افسردگی آقایان شدیدتر از زنان بوده و احتمال خودکشیهای موفق در آنها بالاتر است. باز هم افسردگی پدر کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پدران به دلایل مختلفی دچار افسردگی میشوند که این مسئله بر جنبههای مختلف زندگی مانند روابط زناشویی و پدر فرزندی اثر میگذارد و سلامت روان خانواده را تهدید میکند.
منبع: افسردگی پدر
با این حال در صورتی که خانواده بتواند در این دوران نقش خود را به درستی ایفا کند، پدر خانواده نیز میتواند دوباره به حالت قبل بازگشته و در راستای رفاه و شادی خانواده حرکت کند. در صورتی که به عنوان همسر یا فرزندان، نگران سلامتی پدر خود هستید با ما تا انتها همراه باشید ویا مشاوره افسردگی دریافت نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی پدر میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک بیماری روحی است که به دلیل کاهش مواد شیمیایی موجود در مغز، نظیر سروتونین ایجاد شده و با احساس غم و ناراحتی همراه است. این بیماری میتواند در هر سنی، از کودکی تا سالمندی در فرد ایجاد شود و در صورتیکه مورد درمان قرار نگیرد، مشکلات بسیاری را برای فرد ایجاد خواهد کرد. به دلیل مشغله های بسیار پدران، معمولا افسردگی پدر نادیده گرفته میشود.
بیشتر بخوانید : تاثیر افسردگی بر دیگران
نشانههای افسردگی پدر
برخی از شایعترین نشانههای افسردگی پدر، عبارتند از احساس غم، بیانگیزگی، فقدان اعتمادبهنفس، ضعف در تمرکز حواس و یا افکار و رفتارهای آسیب زدن به خود. به اعتقاد روانشناسان، این نشانهها میبایست برای حداقل 2 هفته ادامه پیدا کنند.
افسردگی پدران و بهطورکلی مردان؛ بیشتر بهصورت بیمیل شدن نسبت به فعالیتهایی که قبلاً جالب میدانستند، ظاهر میشود. احساس ناامیدی، تحریکپذیری و پرخاشگری، مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر از دیگر نشانههای افسردگی پدر هستند. اما به طور کلی برای شناسایی افسردگی پدر باید درمورد افسردگی پنهان بخوانید.
با توجه به اینکه بیماری افسردگی میتواند مشکلات بسیاری را در ابعاد مختلف زندگی فرد ایجاد کند، بهتر است در صورت مشاهده هریک از نشانههای بالا، با یک متخصص، راجع بهاحتمال ابتلای به افسردگی صحبت کنید. فرایند تشخیص گذاری و درمان بیماری افسردگی هرچه سریعتر صورت بگیرد، میتواند به موفقیتآمیز بودن درمان کمک بیشتری کند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه علائم افسردگی کلیک کنید.
دلایل افسردگی پدر
افسردگی پدر پس از به دنیا آمدن فرزند
تولد فرزند، یک نقطه عطف بزرگ در زندگی فرد است که تغییرات بسیاری را در زندگی وی ایجاد میکند. تولد فرزند به چند دلیل میتواند باعث ابتلای پدر به بیماری افسردگی شود.
- فشار روانی ناشی از تأمین هزینههای مالی
- احساس بیتوجهی از جانب همسر
- تغییر در وضعیت بدنی همسر
- احساس بیعلاقگی نسبت به کودک متولدشده
- نبود سیستم حمایتی از جانب اطرافیان
- افسردگی مادر
افسردگی پدر به دلیل مشکلات خانوادگی
مشکلات موجود در خانواده نظیر اختلافنظر و درگیری با فرزندان، بیماری یا فوت اعضای خانواده، مشکلات مالی، نارضایتی از زندگی زناشویی و یا حتی طلاق، ازجمله مسائلی هستند که میتوانند باعث بیماری افسردگی در پدر بشوند.
افسردگی پدر به دلیل مشکلات محیطی
مشکل و درگیری در محل کار، اختلاف با دوستان، احساس نارضایتی نسبت به موقعیت اجتماعی یا هرگونه دغدغه ذهنی دیگری در محیط اطراف فرد که باعث ایجاد فشار روحی میشوند، سبب ابتلا به افسردگی در پدر خواهد شد.
حتما مقاله پیامدهای عدم درمان افسردگی در مردان را بخوانید.
پیامدهای ناشی از افسردگی پدر
پیشرفت بیماری یا عود مجدد
افسردگی یک بیماری روحی است که ابعاد مختلفی از زندگی فرد را تحت تأثیر خود قرار میدهد. علاوه بر این، مانند بسیاری از بیماریهای روحی دیگر، پس از دورهای از فروکش کردن بیماری، نشانهها مجدداً در فرد ظاهر میشوند. درمان بیماری افسردگی باعث میشود که فرد با آموزش دیدن تکنیکهای مشخص، توانایی مدیریت یا کنترل نشانهها را پیدا کند و در دورههای بعدی نیز، بتواند بیماری خود را کنترل نماید.
در صورت بیتوجهی به وضع موجود، ممکن است اختلال بهصورت مزمن در فرد باقیمانده یا شدت بیشتری پیدا کند. بروز رفتارهای آسیب زدن به خود یا دیگران و اعتیاد معمولاً در افرادی دیده میشود که برای مدت طولانی، بدون توجه به درمان، با افسردگی درگیر بودهاند.
به خطر افتادن سلامت فرزندان
افسردگی در پدران باعث میشود که آنها چندانکه باید به تربیت فرزندان و نیازهای عاطفی آنها توجهی نداشته باشند. علاوه بر بیتوجهی پدر، زندگی کردن با فرد افسردهای که دیدگاه و رفتارهای منفی بسیاری دارد باعث سرایت این شرایط به فرزندان نیز خواهد شد. به همین دلیل معمولاً توصیه میشود که علاوه بر درمان بیماری افسردگی در پدر یا مادر، فرزندان نیز میبایست تحت برخی مراقبتهای روحی قرار بگیرند. برای آشنایی بیشتر مقاله افسردگی خانوادگی را نیز بخوانید.
به خطر افتادن رابطه زناشویی
یکی از جدیترین آسیبهایی که افسردگی به همراه خواهد داشت، آسیب دیدن رابطه زناشویی است. زندگی در کنار فردی که انگیزه و تلاشی برای تغییر شرایط ندارد یا مسئولیتهای نقش خود را بهدرستی انجام نمیدهد معمولاً باعث میشود که آسیبهای بسیاری به رابطه زوجین وارد شود یا حتی به سمت جدایی پیش بروند.
نقش خانواده در درمان افسردگی پدر
پدران بیش از آن که به خود اهمیت دهند به همسر و فرزندان و کارشان بها میدهند. بنابراین تا حد زیادی این خانواده هستند که باید برای افسردگی پدر اقدامی بکنند. در ادامه به برخی از مهم ترین اقدامات خانواده در مقابل افسردگی پدر اشاره کردهایم.
برای عضویت در کانال تلگرامی ذهن نو کلیک کنید.
1- شناسایی نشانهها
یکی از مهمترین عوامل در درمان هرگونه بیماری روانی، اقدام زودهنگام است. درصورتیکه نشانههای افسردگی یا هر نشانه غیرمعمول دیگری را در پدرتان احساس میکنید، بهتر است سریعتر برای درمان آن از یک متخصص کمک بگیرید. برخی اتفاقات در زندگی، زنگ خطرهای مهمی برای شروع افسردگی هستند.
این اتفاق میتواند بیماری، مرگ عزیزان، بازنشستگی یا هر تغییر ناراحتکننده دیگری در زندگی باشد. در صورت پیش آمدن هریک از این مسائل در زندگی، بهتر است با یک مشاور صحبت کنید تا نسبت به عبور سلامت از این بحران به شما آگاهی دهد.
2- پیگیری درمان
علاوه بر اقدام برای درمان، پیگیری درمان نیز یک موضوع بسیار مهم است. درمان بیماریهای روانی احتیاج به صبر و حوصله بسیاری دارد. پدر شما ممکن است به دلیل افسردگی از خوردن داروها یا پیگیری منظم جلسات رواندرمانی طفره برود، در این شرایط با پیگیریهای مداوم میبایست به او کمک کنید تا درمان را تا پایان بهخوبی ادامه دهد.
بیشتر بخوانید : درمان افسردگی شدید
3- آرام نگهداشتن فضای خانه
سعی کنید فضای خانه را به دور از استرس و نگرانیها در یک آرامش پایدار نگاه دارید. نظافت خانه، نبود سروصداهای مزاحم یا مطرح نکردن مسائلی که باعث بحث و تنش هستند، میتوانند باعث آرامش فرد باشد.
4- همدلی و حمایت
احساس درک شدن از جانب دیگران، یکی از مسائلی است که تا حد زیادی باعث آرامش پیدا کردن شرایط روحی فرد میشود. سعی کنید درصورت تمایل پدر به صحبت کردن، با او وارد صحبت بشوید، در صحبت کردنهایتان لحنی همدلانه داشته باشید و از مقصر جلوه دادن فرد برای شرایط روحی یا کم کاریها جدا اجتناب کنید.
5- بالا بردن آگاهی
بالا بردن اطلاعات در ارتباط با بیماری افسردگی، به شما کمک میکند تا بهخوبی بتوانید شرایط را مدیریت کنید و با استرس کمتری با این وضع مواجه شوید. شما میتوانید در زمینههای مختلفی نظیر چگونگی صحبت یا رفتار با فرد افسرده، کارکرد داروها، انواع درمانهای موجود یا هر سوال دیگری که در ذهن دارید، اطلاعاتی را از متخصص یا کتابهای خودآموز به دست آورید.
6- حفظ ارتباط با مشاور
ارتباط با متخصصی که وظیفه درمان پدرتان را بر عهده دارد، میتواند علاوه بر کمک به تسریع فرایند درمان در پدر، سلامت روان سایر اعضای خانه را نیز تضمین کند. سعی کنید برای حفظ سلامت روان تمامی اعضای خانواده، راهکارهایی را از مشاور دریافت نمایید یا جلساتی را برای بررسی بیشتر سایر افراد اختصاص دهید. علاوه بر این، از این طریق شما میتوانید در جریان روند درمانی پدر قرار داشته و نسبت به انجام تکالیف درمانی وی در خانه نیز، نظارت داشته باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی پدر میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
برای درمان افسردگی در پدرم باید چهکارهایی انجام دهم؟
درصورت مشاهده نشانههای افسردگی هرچه سریعتر با یک متخصص صحبت کنید و در طول فرایند درمان ارتباط خود را با درمانگر حفظ کنید. علاوه بر این شما میبایست بر مصرف داروها و جلسات رواندرمانی نیز نظارت داشته باشید. برخورد صبورانه در مقابل بیماری، آرام نگهداشتن فضای خانه و همدلی با پدر از جمله کارهایی هستند که میتوانید انجام دهید.
آیا افسردگی پدر بر سلامت روان فرزندان نیز تأثیرگذار است؟
بله افسردگی و بیانگیزه شدن پدر، باعث میشود که توجه و محبت لازم را نسبت به فرزندان نداشته باشد. علاوه بر این فرزندان در خانهای در حال رشد هستند که فضای منفی و افکار اشتباهی در آن حاکم شده است. برای جلوگیری از بروز آسیب در فرزندان، بهتر است با یک متخصص در این زمینه صحبت کنید.
آیا درصورت اقدام نکردن برای درمان، افسردگی بهبود پیدا میکند؟
افسردگی یک اختلال راجعه است، به این معنا که پس از مدتی فروکش کرده و سپس مجدداً نشانهها عود خواهند کرد. در صورتی که برای درمان اقدام نشود، احتمال مزمن شدن بیماری، عود مجدد یا پیشرفت بیماری و انجام رفتارهای آسیب زدن به خود ممکن خواهد بود. درمان به فرد آموزش میدهد که چگونه این نشانهها را مدیریت کرده و مانع بروز آسیب بیشتر شود.
منبع: افسردگی پدر
:: بازدید از این مطلب : 143
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2